Okka Hovland (2018-2019)

I 2017 startet vi et samarbeid med lyrikeren og tekstforfatteren Ingvar Hovland. Ingvar er fra Egersund og har lenge satt sitt preg på det lokale musikklivet der gjennom bl.a. lyrikk, revytekster, dikt og historier som mange artister har tatt i bruk og lagt til vår felles sangskatt. Han har skrevet tekster som artister som Vamp, Elle Melle, Lars Martin Myhre, Asbjørn Stokkeland og Arnt Olav Klippenberg, Show Chow, Ingebjørg Bratland, Frode Alnæs, Eigil Berg (New Jordal Swingers), Rita Eriksen, Olav Stedje m.fl . har tatt med seg i sin sangbukett. Og har med det gjort Ingvar Hovland til «Okka Hovland».

Amazing har satt sammen et eget repertoar basert på Ingvars rikholdige tekster. Vi gjør bl.a. våre versjoner av «Frokost på kafé», «Los meg», «Månemannen», «Hu ligna på ei så va pen», og den nydelige «Himmelhøge sti». I tillegg har korets egen Trygve Tjørve Synnevaag satt melodi til hans dikt «Eg takke» og «Bli hos meg». Trygve har også laget korarrangement for mange av sangene.

Ingvar har tekster som ved første gjennomhøring kan virke litt mørke og tunge, men som alltid har med seg sola bak skyene, lyset etter uværet eller håpet i fortvilelsen. Vi har valgt kirker som bakteppe for forestillingene. Kanskje fordi Ingvar formidler livet så sterkt med alle dets fasetter, farger, angst, lyst og håp. Og passer ikke det i ei kirke?

I disse forestillingene er Ingvar selv med og gjør seg sine refleksjoner over livet. Kari Arnøy leder koret gjennom forestillingen og har med seg band som forsterker inntrykkene. Og vi vil vise at Ingvars stoff gjør at vi alle kan si «Okka Hovland» etterpå.

Her er noen refleksjoner av Jan Gunnar Grude rundt noen av sangene i forestillingen:

«Himmelhøge sti»

Mange kjente igjen bildene fra den siste reisen – når du er den som står alene igjen på kaien, perrongen eller holdeplassen. Da Elle Melle ga ut denne i 2016 var det en litt annerledes sang for dem. Odd Egil Ognedal tar tilbake solistmikrofonen og sangen raser opp og blir liggende på NRKs A-liste lenge. Og går fort videre til å bli «hit-låt» i begravelser. I den gradman kan kalle det det.
Forhistorien til sangen er at Odd Egil var i Ingvar Hovlands 60-års dag og prata med Ingvar om å få laget en sang om slutten av livet. Så da ble det sånn.
Om det er en himmelhøge sti der sporene sakte oppløses – på samme måte som sporene etter et fl y forsvinner. Eller om det er som kjølvannet fra en båt som har mistet motorkraften og sporene sakte svinner hen, så er det kanskje slik våre kjære reiser fra oss. Til slutt er det ikke lett å se sporene, men vi vet at de er der – de er bare ikke så lette å få øye på lengre…

«Din frie tanke»

Hva binder oss og setter grenser? Og motsatt: Hva gjør oss fri? Er det ved å få eller å gi? Å få frihet ved å lykkes med sine ønsker når terningen kastes, gir oss kanskje bare kort varig frihet. Enten den er økonomisk eller på anne tvis. Men hva gir oss den egentlige friheten?


«Måtte du alltid ha evne til kjærlighet – og til å gi.
Da har du selv fått en gave i livet.
Da settes du fri.

Det er Ingvar Hovlands påstand gjennom sin «Din frie tanke». Eller «Bønn» som Lars Martin Myhre kalte den på sin utgivelse.
Måtte du settes fri!

«Los meg»

Hvor små vi er? Hvem kan hjelpe oss? Hvordan skal vi finne frem?
På søndagsskolen sang vi så uskyldig og lett om «min båt er så liten og havet så stort». En vakker liten sang i en kristen kontekst. Men hvordan høres denne sangen ut når man har levd et levd liv og man har vært aleina på det svarte havet? Og når dårr e heilt mørkt?
Og hvordan var det når man plutselig så lyset fra fyret som kunne vise vei til havnen? Eller når losbåten viste seg? Når man endelig kjente kraften fra «det» som loste oss i havn. Enten vi var på havet eller ikke. Livet langs sørvestkysten har vært hardt, både på sjø eller land. Og også i nyere tider der oljå har gjort sitt inntok, kan livet være tøft. På mange måter…
Det begynner å ligne et liv dette her, det begynner å ligne en bønn:

«Hør meg, se meg, løft meg, ta meg i favn!»

«Månemannen»

«En dannet bil slår blikket ned i svingen…»
…når den møter en grønnøyd hulder uten klær?
Hva er dette? Ingvar Hovland har her laget en fin blanding av gammelt og nytt, overtro og kjente begrep, overgrep og ignorans. Teksten er ganske vag og det er lett å legge egne tolkninger i den. Er det bluferdighet som gjør at bilen slår bikket ned – av hensyn til huldra uten klær?
Eller er det at vi vender blikket bort og ikke vil se det vi burde ha sett? Gammel kultur, beskyttelse av det bestående eller oppgjør med gamle, utdaterte holdninger. Teksten har mye i seg. Enten det er seint eller tidlig – eller begge deler på en gang?
Sangen ble først gjort kjent av Vamp i fri utfoldelse med trommer og trøkk. Amazing har valg en litt annen vri. Kom og hør og se om du forstår litt mer av teksten?

«Kjærligheten din»

Å støtte hverandre og elske hverandre i gode og onde dager innebærer så mye. Å se kjærligheten når man får støtte og hjelp er enkelt. Men ser vi også kjærligheten når vi møter motbør fra våre kjære? Forstår vi at det er deres kjærlighet til oss som gjør at de ikke er enige med oss?
«Kjærligheten din» forteller om en som har forstått dette. At kjærligheten er både rosen som åpner seg, men som også har torner. Man må kanskje ha levd en stund for å forstå at det er denne komplette og hele kjærlighet som er virkelig kjærlighet…
Eigil Berg fra New Jordal Swingers brukte teksten på sin soloplate som kom ut i 2011. Amazings Ingrid og Trygve Tjørve Synnevaag har satt ny melodi til teksten og fremfører denne vart og nydelig. Modig og sterkt!

«Eg takke»

Et lite men utrolig viktig ord. Takk har noe herlig og uforbeholdent over seg – man trenger sjeldent å forklare en takk, man trenger ikke noe «men» bak ordet takk, det står seg veldig godt alene eller sammen med det man takker for. Teksten til Ingvar Hovland gir oss også et innblikk i det å se seg selv i en større sammenheng og at vi ofte må gjennom noe tøft for å få det bedre.


«Eg takke for den sorgen som ikkje gjør meg liden, men lære meg å ta det som det e»

Å takke for sorgen blir vakkert når man har kommet seg over den. At man da kan ta med seg minner, lærdom og erfaringer, men vi kan ikke gjøre noe med det lengre. Det ble som det ble og vi får ta det sånn som det er. Nå er det for sent å gjøre noe med fortiden. Men vi kan påvirke fremtiden og oss selv med det vi har med i bagasjen.

«Og takke for det litla eg kanskje har forstått»

«Bli hos meg»

En av kirkas vakreste sanger er «O bli hos meg». I 1991 gir Ole Paus ut platen «Salmer på veien hjem» og lager en helt ny innspilling av «O bli hos meg». Nå er det ikke noe vakkert kirkekor som synger salmen, men en ru og rusten stemme som synger salmen. Platen provoserer, men mange nye generasjoner får øynene oppfor salmen. Fordi den formidles med sjel og innlevelse.
I Egersund sitter en Ingvar Hovland og lager noen år senere ny tekst til sangen. Et mer moderne og inderlig uttrykk. «O bli hos meg» har nå fått ny tekst, «Bli hos meg».
Enda litt senere, i Stavanger, bestemmer Amazing seg for å lage et prosjekt med sanger med tekster av Ingvar Hovland. Korets Trygve Tjørve Synnevaag, liker sangen og får inspirasjon til ny melodi og arrangement. Nå er det ikke lengre en politisk brannfakkel, men en sang med vakker tekst og nydelig melodi –fremført aldeles vakkert av Amazing. Kanskje dette er sangen du hører neste gang du går forbi en åpen dør på et sykehjem?

Slik holdes kultur levende og unngår at den havner på museum. Nå lever begge tekstene side om side – begge med valgfrie melodier.

«På bredden»

«Du leter ikke, du finner», reklamerer et av Norges største kjøpesenter med. Men gjør vi det? Når kjærligheten til dem vi ikke kan være sammen med, gir energi til savnet. Når vi ikke ser skogen for bare trær.
Da plutselig opplever vi at noen slår sprekker i muren slik at lyset slipper inn. Og vi finner igjen den vi savner. Eller vi blir funnet. Når vi måtte helt ytterst på bredden, helt ute på randen. Når forstanden ikke var til hjelp lengre…
Her på Jæren ved vi hva bredden og ytterst mot randen er. Ordet «Jæren» stammer fra ordet «jare», som betyr kant eller rand. De som holder på med tekstil, vet at jaren på stoffet er det som sikrer at stoffet holder seg, at det ikke rakner. Men for å lage nye plagg, må man klippe i jaren og da må man være forsiktig frem til man har satt det sammen til noe nytt. For randen holder ting sammen og adskilt. Og i grenselandet mellom elementene, der skjer det magiske…
Vamp har laget en vakker sang av Hovlands tekst. Vár, vakker og underfundig.

«Hu ligna på ei som var pen»

er en lett og artig sang. Det er Lars Martin Myhre som sammen med Ingvar Hovland har skapt et drømmescenario der vi lett kan føle oss hjemme. «Hun minnet om någe, me ser det me vil ha»

Men sangen har, som vanlig når Ingvar har skrevet den, en mangfoldig klangbunn. Sangen handler kanskje om både hvordan vi tilpasser oss, hvordan vi tilpasser observasjonene våre til å passe med vår ønskede virkelighet og hvordan vi også (bort)-forklarer det lettvint når det ikke var som vi håpet på. Eller når vi ikke ville nok?
Ligner noen av dine på ei som var pen, ei som var øm eller ei som var klok? Og hvem ligner du på?

«Frokost på kafé»

Glem de store tingene, vær tilstede i nuet og nyt samværet med den du aller helst vil være sammen med. Glem det som skjer på den digitale dingsen din en liten stund og bare nyt samværet og tilstedeværelsen. Å ta en kaffi sammen uten at klokka er viktig, å nyte de friske fargene… Å sitte stille på en fortauskafe mens de andre haster forbi. Du kan nyte det så ofte du vil. Du må bare lage en liten lomme i kalenderen som heter «Viktig: Ingenting»
Den store reisen gir andre gleder og opplevelser. Men har du ingen å dele de gledene med, var den ikke så viktig likevel. Det er derfo rden lille reisen til frokostkaféen er den viktige reisen.
Bordet står helt sikkert dekket en plass i nærheten. God reise!

Et kor som synger a capella må være veldig bra. Det er ikke sikkert at Amazing er helt på det nivået… Eller et kor kan velge å ha god kamuflasje. Men så dårlige er vi ikke – definitivt! Amazing ønsker å ligge en plass i mellom, og være gode med flott støtte i bandet. Vi er så heldige at vi har med musikere som synes det er kjekt å spille og å skape musikk – sammen med koret. Noen av musikerne er fast med koret, noen har vært med før og sier fort ja når de blir spurt igjen mens andre sier ja umiddelbart når kjangsen dukker opp for første gang.
Amazing er veldig glade for å ha med et band som både gir tonefølge, er lim i forestillingen og som skaper dynamikk i det vi ønsker å formidle og underbygger utrykket slik at publikum kan ta med seg gode inntrykk.
Bandet til dette prosjektet består av Trygve Tjørve Synnevaag på tangenter og bass, Siri Strømme Moghimi på tangenter, Lars T. Helgeland på bass og gitarer, Roy Hansen på slagverk og Guttorm Vigeland på gitarer. Bandet har selv arrangert det meste av orkesterarrangementene – til stor glede for koret og dirigent Kari Arnøy.